KONSTNÄRLIG DANS.

Jazzdans

Jazzdansen har utvecklats i USA men är egentligen en sammansmältning av idéer och impulser från hela världen med ursprung i afrikansk dans. Under lektionerna arbetar vi med uppvärmning, styrka, kroppsmedvetenhet, koordinations- och smidighetsövningar samt diagonalövningar och danskombinationer med olika karaktär – allt från swing till modern jazzfunk.

Showdans

Showdans utgår i huvudsak från jazzdans, balett och/eller modern dansteknik. Koreografin baseras oftast på en idé, en historia eller ett visst tema. Inom showdans förekommer lyft akrobatik, rekvisita, läppsynk och andra teatraliska effekter. I konstnärlig dans är dansen koreograferad till egenvald musik och individen (eller gruppen/formationen) dansar på golvet en i taget.

Modern dans

I modern dans kan koreografen fritt utforma egna steg utifrån olika influenser, för att uttrycka känslor och stämningar. Några delar som är centrala i den moderna dansen är; floorwork, contract/release-teknik, utnyttjande av tyngdkraften, samt en del akrobatiska rörelser. Musiken kan variera stort och det är vanligt att man dansar till olika taktarter och alternativmusik.

Konstnärlig dans som tävlingsform finns i showdans, jazz och modern dans i solo, duo, grupp och formation.